ABRvS 11 november 2020, AB 2021/42, m. nt. Nijmeijer (Overzichtsuitspraak relativiteit)

ABRvS 11 november 2020 – Overzichtsuitspraak relativiteit 📜⚖️ (ECLI:NL:RVS:2020:2646)

📅: 11 november 2020
🧑‍⚖️: Raad van State
📚: Artikel 8:69a Algemene wet bestuursrecht
⚖️: “Relativiteit vereist dat normen alleen schendingen kunnen opleveren indien ze strekken ter bescherming van de belangen van degene die zich erop beroept.”

Inleiding

Dit arrest behandelt de zogenaamde relativiteitseis binnen het bestuursrecht. De centrale juridische vraag is of een belanghebbende zich kan beroepen op de schending van een norm als die norm niet specifiek is bedoeld om zijn belangen te beschermen.

Feiten van de zaak

In deze zaak was er discussie over de toelaatbaarheid van een bepaald project dat invloed had op de omgeving. Een nabijgelegen partij tekende bezwaar aan, met de stelling dat er sprake was van normschending. De norm in kwestie was echter niet duidelijk ter bescherming van de belangen van deze specifieke partij.

Rechtsvraag

De juridische vraag was of de belanghebbende zich kan beroepen op een norm waarvan niet is vastgesteld dat die strekt ter bescherming van zijn belangen. Dit betreft de toepassing van artikel 8:69a van de Algemene wet bestuursrecht.

Rechtsregel / Criteria

De kernboodschap van het arrest is dat een belanghebbende alleen een norm kan inroepen als die norm strekt ter bescherming van zijn belangen. Het arrest verduidelijkt de toepassing van de relativiteitseis binnen het bestuursrecht. Belangrijke criteria zijn:
– De norm moet duidelijk strekken ter bescherming van de belangen van degene die de norm inroept.
– De toepassing van deze eis is specifiek voor bestuursrechtelijke procedures en houdt verband met het begrip ‘belanghebbende’.

Uitspraak van de rechter

De rechter oordeelde dat de eiser in dit geval geen beroep kon doen op de normschending, omdat de betrokken norm niet direct ter bescherming van zijn belangen strekte.

Belangrijk voor tentamens

Studenten moeten onthouden dat de relativiteitseis essentieel is bij het beoordelen van normschendingen in het bestuursrecht. Het is cruciaal om te bepalen wiens belangen een norm daadwerkelijk beschermt.

Samenvatting

Als je dit arrest onthoudt, onthoud dan vooral dat de relativiteitseis inhoudt dat alleen diegene wiens belangen een norm beschermt, zich op een schending daarvan kan beroepen.

Dall-e Prompt

“Create a visual of a courtroom scene where a judge is highlighting the concept of ‘relativity’, showing scales balancing personal interests against legislative norms, illustrating the principle that only those whose interests are protected by a rule can invoke it in court.”

Succes met je tentamen! Makkelijk en snel arresten studeren? Probeer LexCards – jouw tutor voor arresten.

Door lexcards

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *